Pochodne
Dawid: Pochodne
Witam mam taki przykład. Oblicz pochodną :
ln(x+√1+x2) i mogę to rozpisać jako
y'=[ln(x+√1+x2)]'=(lnx)'*x'
Gdzie x=x+√1+x2 a to rozpiszę jako (x)'+√y'
Gdzie y=1+x2
Dziękuje za pomoc
26 lis 20:39
Dawid: Gdzie x=x+√1+x2 a to rozpiszę jako (x)'+√y'*y' tak ma być
26 lis 20:43
Dawid: Troszkę można się pogubić
26 lis 20:46
Dawid: Pomoże ktoś ?
26 lis 20:53
Dawid:
26 lis 21:26
Dawid: ..
26 lis 21:48
Dawid: Udało mi się teraz może wie ktoś jak dalej z tym się zabrać aby skrócić coś ?
Taki ułamek mi wyszedł:
√x2+1+x
−−−−−−−−−−
x
√x2+1+x
2+1
Jak można dojść do wyniku
26 lis 22:29
Dawid: Dziękuje
26 lis 22:32