liczby naturalne
Kuba: Wykaż że n5−n jest podzielne przez 5. n∊N
26 lis 20:37
26 lis 20:39
Saizou :
z MTW dowód jest oczywisty
26 lis 20:39
Saizou : *MTF

miało byc xd
26 lis 20:40
52:
26 lis 20:41
Eta:
Hej "cwaniaczki"
26 lis 20:42
Kuba: Dzięki, nigdy nie słyszałem o tym twierdzeniu
26 lis 20:44
Tadeusz:
... to zrób bez twierdzenia−
26 lis 20:45
Saizou :
ale pewnie
Kuba nie znam MTF, wiec
pokażemy nawet coś więcej że jest to 30l n
5−n dla n∊N
n
5−n=n(n
4−1)=n(n
2+1)(n
2−1)=(n−1)n(n+1)(n
2+1)=(n−1)n(n+1)([n
2−4]+5)=
(n−1)n(n+1)(n
2−4)+5(n−1)n(n+1)=(n−2)(n−1)n(n+1)(n+2)+5(n−1)n(n+1)
i napisz dlaczego to dzieli się przez 30
26 lis 20:47
Saizou :
Kuba jak mówi mój algebrowiec.... nie korzystaj z czegoś czego nie potrafisz dowieść
26 lis 20:48