Aza:
nie napisane do czego zmierza n , biorę ,że n→∞
liczymy wartość wyrażenia po prawej stronie równania;
| | n(1n−3) | | 1 | |
lim |
| = |
|
|
| | n(2n−9) | | 3 | |
→∞
mamy: x
2 +2x
3 +4x
4 + ...... =
13
lewa strona jest sumą ciągu geometrycznego zbieżnego do S
| | a1 | | 1 | |
gdy: IqI <1 to ; S= |
| = |
|
|
| | 1−q | | 3 | |
| | 2x3 | | 4x4 | |
a1 = x2 q= 2x bo: |
| = |
| = 2x
|
| | x2 | | 2x3 | |
zatrem: IqI <1 => I2xI <1 => 2x <1 i 2x> −1 <=> x€(
−12,
12)
zatem x musi spełniać warunek:
x€( −12, 12)
czyli mamy do rozwiązania równanie:
rozwiąż to banalne równanie i pamiętaj podaj "x" € ( −
12,
12)
właściwa odp:
x = 13
Aza:
Sorry , teraz widzę ,ze nie dopisałam ,że
x ≠0 


czyli IqI <1 <=> x€( −
12,
12) \ {
0}