matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomożcie
Kony:
Rozwiąż równanie: log
x+6
(2−
√
x+6
) =
1
2
17 lis 18:04
ula:
dziedzina podstawa >0 , ≠1 x+6>0, x>−6 x+6≠1, x≠−5 2−
√
x+6
>0 x+6=t t
1
2
=2−t
1
2
2t
1
2
=2 t
1
2
=1 t
1
2
=1
1
2
t=1, x+6=1 →x=−5 −5 nie spełnia warunku dziedzinu
17 lis 19:54