K:
Dany jest punkt P=(1;4). Środek okręgu o równaniu x2+y2-8x=0 i punkt P należą do prostej l, która przecina okrąg w punktach Ai B. Oblicz pole tójkąta Abo, GDZIE o OZNACZA POCZĄTEK UKŁADU WSPÓŁRZĘDNYCH.
22 sty 17:34
sinx/n=six=6:
(x-4)+y2=16, czyli (r=4)
jeden bok trójkąta to 2x promień czyli 8, bo prosta przechodzi przez średnice okręgu.
wysokość trójkąta obliczasz ze wzoru na odległość punktu (0,0) od prostej przechodzącej przez punkty P=(1,4) i środek okręgu czyli punkt (4,0)
jak masz wysokość i podstawę to już jesteś w domu.
22 sty 18:58