Oblicz promień okręgu oraz pole trójkąta ABC
Artekur:

Muszę obliczyć promień okręgu oraz pole trójkąta ABC. Kompletnie nie wiem jak to rozwiązać.
Baardzo prosze o pomoc
26 lis 19:43
Alfa:

na podstawie cechy KKK: ΔADE ~ ΔCBE, więc:
4EB = 18
EB = 4,5
zatem AB = 2 + 4,5 = 6,5
ΔABC jest prostokątny, więc:
z tw. Pitagorasa: AC
2 + 6
2 = (6,5)
2
AC
2 + 36 = 42,25
AC
2 = 6,25
AC = 2,5
| | 1 | |
pole ΔABC: P = |
| *AC*BC |
| | 2 | |
26 lis 20:02
Artekur: Dzięki wielkie za pomoc
26 lis 20:22
Artekur: a skąd wiemy że kąty β są równe?
26 lis 20:53
Martiminiano: Są oparte na tym samym łuku
26 lis 21:03