pomozcie
Kony: Rozwiąż równanie tg23x = a, gdzie a jest pierwiastkiem równania (log3a)3 − 2(log3a)2+3 =0
17 lis 18:02
M:
4 maj 12:24
Podstawy Geometrii:
log
33a−2log
32a+3=0
log
3a=t t∊ℛ
t
3−2t
2+3=0
dla t=1
1−2+3≠0
dla t=−1
−1−2+3=0
(t
3−2t
2+3)/ (t+1)= t
2−3t+3
t
2−3t+3=0
Δ=9−12<0
log
3a=−1
| | √3 | |
tg3x= |
| lub tg3x=−U{√3}[3} |
| | 3 | |
| | π | |
tg3x=tg |
| lub tg3x=−tgU{√3}[3} |
| | 6 | |
| | π | |
3x= |
| +kπ k∊Z lub 3x=−U{π}[6}+kπ k∊Z |
| | 6 | |
| | 1 | | kπ | | 1 | | kπ | |
x= |
| π+ |
| lub x=− |
| π+ |
| |
| | 18 | | 3 | | 18 | | 3 | |
4 maj 13:15