równania wymierne
Milena: Rozwiaz rownanie:
U {2x}{2x+3} − 1 = U {2x}{2x−3}
proszę o pomoc i wytłumaczenie po kolei etapów rozwiązywania...
26 lis 19:02
26 lis 19:02
Dawid: −1 sprowadź do wspólnego mianownika potem możesz pomnożyć "na krzyż "
26 lis 19:07
Milena: Wspólnym mianownikiem bedzie (2x+3)(2x−3)?
26 lis 19:11
Dawid: Nie
| 2x | | 2x+3 | | 2x | |
| − |
| = |
| |
| 2x+3 | | 2x+3 | | 2x−3 | |
26 lis 19:14
Milena: O rany, czyli trzeba było zrobić prościej niż myślałam. już mi wyszło, dzieki wielkie
26 lis 19:24
PW:
| | 1 | | 1 | |
2x( |
| − |
| ) = 1 |
| | 2x+3 | | 2x−3 | |
| | 2x−3−2x−3 | |
2x |
| = 1 |
| | (2x−3)(2x+3) | |
−12x = (2x−3)(2x+3)
| | 3 | | 3 | |
Pozostaje równanie kwadratowe w dziedzinie R\{− |
| , |
| }. |
| | 2 | | 2 | |
Przepraszam, że rozwiązuję takie łatwe zadanie, ale chciałem zwrócić uwagę, że generalne
sprowadzanie do wspólnego mianownika może być pominięte − w tym zadaniu nadzieję na łatwiejsze
rachunkowo rozwiązanie dawały "2x" stojące w licznikach po obu stronach.
26 lis 19:25