proszę o pomoc
mario: rozłóż wyrażenie na czynniki (2a+3b)2−c4 proszę o pomoc
26 lis 18:56
Mila:
(2a+3b−c2)*(2a+3b+c2)
26 lis 19:00
mario: dziękuje czy mogę prosić jeszcze o pomoc przy tym wyrażeniu 625−50x2+x4
26 lis 19:49
Mila:
625−50x2+x4=252−2*25*x2+(x2)2=(x2−25)2
26 lis 19:54
mario: dziękuję
26 lis 20:04
mario: Poproszę jeszcze o pomoc z tym przykładem : 5x3−90x2+405x
26 lis 20:09
Mila:
cd. 19:54
[(x−5)*(x+5)2=(x−5)2*(x+5)2
3)
Wyłącz przed nawias 5x i spróbuj sam, sprawdzę.
26 lis 20:17
mario: ad 3. 5x(x2−18x+81) ?
26 lis 20:19
Mila:
Dobrze, dalej zauważ, że 81=92. Spróbuj dokończyć sam.
26 lis 21:04
mario: ok ... ostateczne rozwiązanie to : 5x(x−9)2
26 lis 21:15
Mila:
Zgadza się.
26 lis 21:16
mario: dziękuję bardzo

nie mogę sobie poradzić z tym za każdym razem wychodzi coś innego, mogę prosić o pomoc
Zapisz wyrażenie w postaci wielomianu uporządkowanego: (x+2y)
2+(2x−y)
2−5(x−y)(x+y)
Wynik przedstaw w postaci sumy składników o malejących wykładnikach potęgach niewiadomej,
np.−2x+1, 3x
2−x+2, 4x
4+2x
2−1
26 lis 21:24
Mila:
(x+2y)2+(2x−y)2−5(x−y)(x+y)=
=x2+4xy+4y2+4x2−4xy+y2−5(x2−y2)=
dokończ
26 lis 21:30
mario: =x2+4xy+4y2+4x2−4xy+y2−5x2+5y2=10y2 ... dobrze ?
26 lis 21:42
Mila:
Bardzo dobrze.
Mogłeś pośredni wynik napisać.
=5x2+5y2−5x2+5y2=10y2
26 lis 22:05
mario: dziękuję mogę jeszcze liczyć na pomoc?
Rozwiąż nierówność o niewiadomej x: 9(x−3)(x+3)−(3x−1)2>2
zależy mi na rozpisaniu kro po kroku
26 lis 22:19
Mila:
9*(x2−9)−(9x2−2*3x+1)>2
Próbuj dalej sam.
26 lis 22:21
mario: niestety nie wiem co dalej
26 lis 22:29
mario: pomocy

!
26 lis 22:54
Mila:

Oj, to niedobrze.
9x
2−81−9x
2+6x−1>2 redukcja wyrazów podobnych
6x−82>2 /+82
6x>84 /:6
x>14
x∊(4,
∞)
26 lis 22:59
mario: Bardzo dziękuję

!
26 lis 23:00
Mila:
26 lis 23:03