funkcja kwadratowa, parametry, bezwzględność i co tam jeszcze
Kalumniatoris: Witam. Mam problem z poniższym zadaniem
Dla jakich wartości parametru m równania |x2−4| = m2+1 ma dwa różne rozwiązania?
17 lis 18:01
Kalumniatoris: y1 = x2−4
(wykres)
potem przekształcam do
y2 = |x2−4|
I teraz powinienem sprawdzić na wykresie dla jakich wartości są dwa rozwiązania? i dać zakres?
17 lis 18:05
Kalumniatoris: czyli
m2+1∊ {0} ∪ (4,+∞)
i teraz obliczyć wartość funkcji m2+1=0 i m2+1>4
ktoś mi napisze czy dobrze myślę?
17 lis 18:11
Kalumniatoris: m2+1=0 −m równanie sprzeczne, czyli mimo że tam są dwa rozwiązania to nie ma parametru

?
Chyba coś pomyliłem.
(mam nadzieję że nie przeszkadza nikomu, że sam sobie odpowiadam)
17 lis 18:15
Kalumniatoris: Ech. wszystko mi się poplątało
odpowiedź brzmi m∊(−∞,−√3)∪(√3,+∞).
Wytłumaczy mi ktoś gdzie robię błąd?
17 lis 18:18
Kalumniatoris: Ech. wszystko mi się poplątało
odpowiedź brzmi m∊(−∞,−√3)∪(√3,+∞).
Wytłumaczy mi ktoś gdzie robię błąd?
17 lis 18:18
Kalumniatoris: Pomoże ktoś?
17 lis 18:36
marektg: Twoje równanie m2 + 1 = 0 jest tak jak mówisz sprzeczne, ale nierówność m2+1>4 ma dwa
miejsca zerowe
17 lis 18:40
marektg: m2 − 3 >0
(m − √3) * (m + √3) > 0
m1 = √3 m2 = −√3
17 lis 18:43
Kalumniatoris: Widzę, już chyba co dalej
m0 m2−3=0
m2=3 √
m0 = √−3 ∪ √3
___________________
Zmyliło mnie to że przyjmuje dwa miejsca zerowe poza zakresem.
17 lis 18:45
Kalumniatoris: zamiast ∪ powinno być "v"
to forum chyba pomaga mi myśleć, zanim zacząłem tu pisać to nie wiedziałem jak to zrobić.
17 lis 18:47
marektg:

m∊(−
∞,−
√3) u (
√3, +
∞)
17 lis 18:47
Kalumniatoris: Zapomniałem, że to nierówność, dzięki, a już myślałem że skończyłem bo zapisałem jako równość
17 lis 18:49