Próbna Matura
Johny: W klasie IA było trzy razy więcej chłopców niż dziewcząt. Pewnego dnia do klasy doszły dwie
dziewczyny i wówczas ilość dziewcząt stanowiła 30% wszystkich osób w klasie. Oblicz ile było
chłopców i dziewcząt na początku.
Witam mam kłopot z tym zadaniem .. otóż czy takie równanie jest prawidłowe ? ( Mam cały czas
wrażenie że źle je ułożyłem ale wyniki zgadzają się ) ? Potrafi ktoś mi powiedzieć co robie
źle, a może czy robie dobrze ? . Z góry przepraszam za kłopot
y− dziewczynki
3y−chłopcy
x−wszyscy
y+2=0,3x
3y=0,7x (w tym równaniu coś mi nie pasuje)
x = 30
30%z 30 = 9 Potem 9−2= 7 dziewczynek 7x3= 21 chłopców
26 lis 17:52
26 lis 17:58