Wyznacz wyrażenia W +S oraz W - S
Ola: Dane są wyrażenia
W= x6−4x5+3x4+2x2−6x+3 oraz S + 5x6−3x5−2x4+4x3−6x2−4
Wyznacz wyrażenia W+S oraz W −S
prosze o pomoc czy moge te wszystki potegi do siebie dodac lub odjąc w zaleznosci jaki zank
26 lis 17:30
kinder: przy dodawniu poteg nie dodajesz
26 lis 17:39
Dawid: Poziom podstawówka, jeszcze pamiętam jak dziś

Dodajesz odejmujesz to co ma te same potęgi . Przy odejmowaniu pamiętaj o zmianie znaku w
całości
26 lis 17:39
kinder: np x2 + 3x2 = 4x2
26 lis 17:40
kinder: Pokaz jak robisz
26 lis 17:44
Ola: Nie rozumiem tego mam zaćmienie a zrobiłam to tak
piszę od razy wynik
W+S=6x6−7x5+1x4−4x2=4x3−1
26 lis 18:16
kinder: w + s= 6x6−7x5−x4+4x3−6x2−6x−1
26 lis 18:21
kinder: powinno byc −4x2
26 lis 18:28
Ola: ale dlaczego −x4 przecież + 3x4−2x4=+x4
i dlczego 6x2 przecież 2x2−6x2=−4x2
26 lis 18:31