baza
Kris: Zbadac dla jakich liczb x ∊ R dana trojka wektorow t worzy bazę przestrzeni wektorowej R3
[x, 4,1], [x, 1, −2], [5, x, 2];
wrzucam w macierz
x 4 1
x 1 −2
5 x 2
odejmuj od 1 wiersza 2
x 1 −2
0 3 3
5 x 2
i nie wiem co dalej z tym zrobić
26 lis 16:56
Gray: Oblicz wyznacznik tej pierwszej macierzy. Wyznacznik ≠ 0 ⇔ wiersze liniowo niezależne.
detA = 2x − 40 +x2 − 5 +2x2 −8x = 3x2 −6x −45 = 3(x2 − 2x −15) = 3((x−1)2−16) =
= 3(x−1−4)(x−1+4) = 3(x−5)(x+3), czyli są bazą R3 o ile x≠5 oraz x≠−3
26 lis 21:03