wyrażenia algebraiczne
hejoszki: hej

Potrzebuję pomocy. Jutro mam kartkówkę z wyrażeń algebraicznych i niby wszystko umiem ale z
jednym zadaniem nie mogę sobie dać rady..mam taki przykład:
8yx
2−8yx+2y
No więc wyciągam wspólny czynnik przed nawias:
8yx
2−8yx+2y= 2y(4x
2−4x+1)
I co dalej? W ospowiedzich jest wynik: 2y(x−1)
2 .Nie mam pojęcia skąd się to wzięło.
Wiem, że takie zadanie już znajduje się na forum, jednak ja proszę o wytłumaczenie jak to
rozwiązać.
26 lis 16:56
PW: Poprawna odpowiedź to
2y(2x−1)2.
26 lis 17:06
hejoszki: Ok, tylko dlaczego? skąd to się bierze?
26 lis 17:09
PW:
4x2 − 4x +1 = (2x)2 − 2·(2x) + 1 = (2x − 1)2
26 lis 18:02