Wyznacz ekstrema funkcji, co dalej?
marcim: Więc to leci jakoś tak:
Wyznacz ekstrema funkcji f:
a) f(x)= −x3+3x2+9x+2
f'(x) = −3x2+6x+9 Δ=144 √Δ=12
x1 = 3 x2= −1
Teraz podstawiam te 3 i −1 pod coś? Czy co mam zrobić? Nie było mnie na lekcji i nie wiem.
26 lis 16:46
marcim: No ej. Jak sprawdzić czy dane miejsce zerowe jest minimum lub maksimum?
26 lis 17:28
marcim: Podbijam
26 lis 17:39
26 lis 17:40
PW: Jak sprawdzić, czy miejsce zerowe pochodnej jest miejscem, w którym badana funkcja ma
minimum lub maksimum.
Po sposobie zadania pytania już widać, że nie rozumiesz.
Nie to, że mi się nie chce albo ... (różne zarzuty wymyślają czekający na gotowce); mam radę:
najpierw z książki przeczytaj fragmencik "warunek dostateczny istnienia ekstremum". Warunek
konieczny już zastosowałeś (jeżeli w x0 jest ekstremum, to f'(x0) = 0). Idzie o twierdzenie
odwrotne: jeżeli w otoczeniu punktu x0 coś się dzieje, to w tym punkcie jest osiągane
ekstremum lokalne.
26 lis 17:44
marcim: No dobra. wIęc Maksimum(3)=29 Minimum(−1)=−3. A co jeśli:
D=R/{0,1}
Podstawiam do f(x)?
| | 4 | |
f(1) = |
| = −4 − maksimum |
| | −1 | |
Tak? I jak policzyć przedziały motoniczności do tego?
26 lis 17:54
marcim: Oh, chwilka. To było bez posta od PW.
26 lis 17:56
marcim: Nie, nie rozumiem. Według książki w moich obliczeniach minimum jest niepoprawne bo nie
istnieje. W najprostszych słowach: Kiedy ekstremum lokalne nie istnieje w miejscu zerowym?
Kiedy dane
miejsce zerowe jest maksimum a kiedy minimum?
26 lis 18:05
marcim: Ah. Okej ;3 Już doczytałem. To teraz tylko pytanie jak wyznaczyć te przedziały motoniczności?
26 lis 18:10
marcim: Hm? Mógłby ktoś?
26 lis 18:19
marcim: Czyli nie?
26 lis 18:29
PW: Pytanie postawione w zadaniu: "wyznacz ekstrema"
Jeżeli już wiadomo, że ekstremum jest osiągane w punkcie x0, to liczymy f(x0).
Liczba f(x0) jest szukanym ekstremum lokalnym.
Przedziały monotoniczności − następne twierdzenie.
(1) Jeżeli f'(x) > 0 dla x∊(a, b), to ...
Trzeba więc nie tylko rozwiązać równanie f'(x) = 0 potrzebne do wytypowanie "podejrzanych o
ekstremizm", ale i rozwiązać nierówności f'(x) > 0 oraz f'(x) < 0 (ta ostatnia "sama
wychodzi").
Nierówności te są przecież potrzebne do stwierdzenia, czy w otoczeniu x0 pochodna zmienia
znak, czy nie. Masz je więc już rozwiązane, czyli odpowiedź na pytanie o przedziały
monotoniczności na podstawie twierdzenia (1) jest oczywista.
26 lis 18:31
marcim: Nie wiem.. naprawdę

mógłby ktoś przykładowe zadanie?
26 lis 19:00