matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
Hajtowy:
Czym się różni w granicach dążenie do +oo a −oo
Przykład... : lim
n→−
∞
7n
4
−n
5
+3n
2
−π = n
5
(7/n + 3/n
3
− π/n
5
− 1) =
∞
* (−1) = −
∞
a lim
n→+
∞
7n
4
−n
5
+3n
2
−π = n
5
(7/n − 1 + 3/n
3
− π/n
5
) =
∞
* (−1) = −
∞
26 lis 16:13
Mila:
W ciągach: n→
∞
26 lis 16:15
Hajtowy:
Dziś mieli "kolosa" i dostali na nim z GRANIC CIĄGÓW taki przykład... dlatego pytam
26 lis 16:19