proszę o sprawdzenie
Michał: wyznacz te wartości parametru m dla których nierówność I ( 2x − 6 ) ( m+ 2 )I ≤ I x − 3 I
ja zacząłem tak
I 2xm + 4x − 6 m − 12 I ≤ I x −3I
I 2xm + 4x − 6 m − 12 I − Ix − 3 I ≤ 0
2xm + 4x − 6m −12 − x +3 ≤ 0 lub 2xm + 4x − 6m −12 + x −3 ≥ 0
2xm + 3x − 6m − 9 ≤ 0 lub 2xm + 5x −6m − 15 ≥ 0
x (2m + 3 ) − 6m − 9 ≤0 lub x( 2m + 5 ) − 6m − 15 ≥0
z tw a =0 i b = 0
2m + 3 =0 i −6m − 9 =0 lub 2m +5 =0 i −6m − 15 = 0
| | 3 | | 9 | | 5 | | 15 | |
m = − |
| i m = − |
| lub m = − |
| i m = − |
|
|
| | 2 | | 6 | | 2 | | 6 | |
wynik ma być m ∊ < − 2,5 , − 1,5 >
niestety nie wychodzi mi taki wynik
26 lis 15:14
pigor: ..., wyznacz te wartości parametru m dla których
nierówność nc[I(2x−6) (m+2)I ≤ Ix− 3I]] ... i dalej o co

chodzi
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
wynik ma być m∊<−2,5 ;−1,5>
26 lis 16:08
pigor: ..., wyznacz te wartości parametru m dla których nierówność
I(2x−6) (m+2)I ≤ Ix− 3I jest prawdziwa dla każdego x∊R
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
... tak się domyślam , a więc ja bym robił tak:
I(2x−6) (m+2)I ≤ Ix− 3I ⇔ 2|x−3||m+2|−|x−3|≤ 0 ⇔
|x−3|(2|m+2|−1)≤ 0 ⇔
⇔
2|m+2|−1 ≤ 0 ⇔ |m+2| ≤ 0,5 ⇔ −0,5 ≤ m+2 ≤ 0,5 /+(−2) ⇔
⇔
−3,5 ≤ m ≤ −1,5 ⇔
m∊ <−3,5 ; −1,5. . ... to tyle.
26 lis 16:37
pigor: ..., "zjadłem"
> , bo miało być ... ⇔
m∊<−3,5;−1,5> .

.
26 lis 16:40
Michał: słusznie że nie skończyłem treści zadania
... jest prawdziwa dla każdej liczby rzeczywistej
jeszcze raz bardzo przepraszam , ale PIGOR dokończył za co jestem mu wdzięczny
26 lis 16:57
Michał: PIGOR na jakiej podstawie opuściłeś Ix − 3I
26 lis 17:02