Rozwiąż równanie
Natalia:
26 lis 14:51
Natalia: Matematykę miałam 100 lat temu, a chciałabym pomóc młodszemu sąsiadowi. Chciałabym sobie
przypomnieć jak to się obliczało.
26 lis 14:53
J:
... a sąsiad chodzi do szkoły ...?
26 lis 14:55
Natalia: Matematyka jest jego piętą Achillesową. Proszę tylko o jeden przykład, żebym mogła spróbować
sobie przypomnieć jak rozwiązać resztę.
26 lis 15:02
J:
1) założenia
2) wspólny mianownik , tutaj : x(x+1)
26 lis 15:04
J:
| | x+1 + x − x2 + 2 | |
⇔ |
| = 0 ... |
| | x(x+1) | |
26 lis 15:10
Natalia: Dziękuję bardzo!
26 lis 15:19
pigor: ..., np. tak :
| 1 | | 1 | | x2−2 | | 1 | | 1 | | x2−2 | |
| + |
| = |
| ⇒ |
| + |
| = |
| i x(x+1)≠0 ⇔ |
| x | | x+1 | | x2+x | | x | | x+1 | | x(x+1) | |
| | x+1 | | x | | x2−2 | |
⇔ |
| + |
| = |
| i x≠0 i x+1≠0 ⇔ |
| | x(x+1) | | x(x+1) | | x(x+1) | |
| | x+1+x | | x2−2 | |
⇔ |
| = |
| /*x(x+1) i x≠0 i x≠ −1 ⇔ |
| | x(x+1) | | x(x+1) | |
⇔ 2x+1 = x
2−2 i (*)
x∊R\{0,−1} ⇒
x2−2x−3= 0 ⇔
⇔
x=3 v x=−1 , a stąd i z (*) ⇔
x=3 . ...
26 lis 15:38
Natalia: Teraz rozumiem
26 lis 15:58