dziedzina funkcji
Emilia : jak określić dziedzinę funkcji w takim przykładzie,jakoś tego nie rozumiem... Proszę o pomoc..
i rady...
a) f(x)=
√(x−3)2 =
to się tak robi...?
x−3>0
to x>3
b)
f(x)=
√6−IxI
to co będzie
6−x>0
−x > −6 /

−1)
x<6
tak...?
26 lis 14:43
J:
Warunek: (x − 3)2 ≥ 0 .. spełnione dla każdego x , czyli: D = R
26 lis 14:49
Emilia : czyli co dobrze czy zle... jeśli tak to co zrobiłam zle bo ja tego nie rozumiem,jak tak
piszesz,poza tym kiepsko mi idzie z obliczaniem dziedziny...
26 lis 14:51
J:
b) Warunek: 6 − IxI ≥ 0 ⇔ IxI ≤ 6 ⇔ − 6 ≤ x ≤ 6 ..
26 lis 14:52
Metis: b)
6−IxI ≥0
−IxI+6≥0
−x+6≥0 v x+6≥0
x≤6 v x≥−6
x∊[−6,6]
26 lis 14:53
J:
..no widzisz,że źle.. w a) za x mozemy podstawić dowolną liczbę, stąd: D = R
26 lis 14:53
Metis: W tych przykładach liczba podpierwiastkowa nie może być liczbą ujemną − na podstawie definicji
pierwiastka kwadratowego.
Zatem tworzysz nierówności, w których to liczba podpierwiastkowa ma być nieujemna czyli może
się też równać 0.
Liczysz i otrzymujesz swoją dziedzinę.
26 lis 14:56
pigor: ... a to było tak :
a) 1) f(x)=
√(x−3)2 , czy może tak : 2) f(x)=
√x−32 , bo
w przypadku :
1) D
f: (x−3)
2 ≥0 ⇔ |x−3| ≥0 ⇔ x∊
R= Df ,
2) D
f: x−3 ≥0 ⇔ x ≥3 ⇔ x∊
<3;+∞)= Df ,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b) D
f: 6−|x| ≥0 ⇔ |x|≤ 6 ⇔ −6≤ x ≤ 6 ⇔ x∊
<−6;6>=Df .
26 lis 15:01
pigor: ... ,
Metis nie wolno ci tam 14:53 dać symbolu v − alternatywy .
26 lis 15:04
Metis: Nigdy nie mogę zapamiętać, ale oczywiście masz racje
pigor
26 lis 15:16
Emilia : R= Df co to oznacza?
26 lis 15:16
Emilia : a czemu ≥ a nie > ? ......
26 lis 15:19
J:
.że dziedziną funkcji jest zbiór liczb rzeczywistych ...
26 lis 15:19
Metis: 1) Dziedziną funkcji są wszystkie liczby rzeczywiste.
2) Przeczytaj moją uwagę.
26 lis 15:20