pochodne i nierownosci z arccos
kodos: Matematyka jest dla mnie czarną magią i zupełnie nie rozumiem skąd się biorą niektóre rzeczy i
jak je rozwiązać.
mam cos takiego:
| | x2−2 | |
1) wyznacz monotonicznosc i ekstreme funkcji f(x)= |
| − w tym wyznaczylam |
| | 1−x2 | |
dziedzine R−{−1,1} no ale przy pochodnej juz mam problem
2) rozwiaz nierownosc 3 [arccos (log
4(x−1))] ≥ z
tego to już w ogole nie rozumiem

z góry dziękuję za pomoc
26 lis 14:07
pigor: ... a co tam robi to "zet" po prawej stronie nierówności 2)
26 lis 14:29
kodos: powinno byc π, moja pomyłka
26 lis 14:35
pigor: ..., na poziomie LO bez znajomości
pochodnych możesz np. tak : D
f=R\{−1,1},
oraz
| | x2−2 | | −(2−x2) | | −(1−x2+1) | |
f(x)= |
| = |
| = |
| = |
| | 1−x2 | | 1−x2 | | 1−x2 | |
| | −(1−x2)−1 | | −1 | | 1 | |
= |
| = −1+ |
| = |
| −1 i teraz już |
| | 1−x2 | | 1−x2 | | x2−1 | |
łatwo odpowiedzieć sobie na zadane pytania . ...
26 lis 14:41
J:
..funkcji arc chyba nie ma w LO ...
26 lis 14:43
pigor: ..., widzę to np. tak :
3 [arccos (log4(x−1))] ≥ π /:3 i |log
4{x−1}|≤ 1 i x−1 >0 ⇔
⇔ [arccos (log
4(x−1))] ≥
13π i −1≤ log
4(x−1) ≤1 i x >1 ⇔
⇔ i teraz nie wiem.bo ... czy ten nawias kwadratowy [ ...] to
może wartość bezwzględna

, bo tak naprawdę, mogło go nie być .
26 lis 17:12