Oblicz obwód tego trójkąta
Ab: Zadanie 2 dany jest trójkat równoramienny, którego podstawa wynosi 2, a cosinus kąta między
podstawa i ramieniem jest równy 0,4. Oblicz obwód tego trójkąta. Proszę o rozwiazanie
26 lis 13:56
Metis: W czym problem
26 lis 13:59
Ab: nie wiem jak rozwiązać
26 lis 14:02
26 lis 14:04
Domel: Sory − ile wynosi
a i ile
a+a+b
26 lis 14:05
Metis:

cosα = przyprostokątna przy kącie α do przeciwprostokątnej
x=1
4z=10/:4
z=2,5
L=2*2,5+2 = 7 ...
Obwód tego trójkąta jest równy 7 j.
26 lis 14:07
Ab: a dlaczego cosα = 410 ?
26 lis 14:23
Metis: "a cosinus kąta między podstawa i ramieniem jest równy 0,4"
| | 2 | | 4 | | 8 | |
0,4= |
| = |
| = |
| ... |
| | 5 | | 10 | | 20 | |
26 lis 14:25
Ab: aha rozumiem dzięki za pomoc
26 lis 14:29