miejce zerowe
Emilia: a jak obliczyć miejsce zerowe f(x)= √2x−4
czyli √2x=4 / : √2
x=2√2
tak?....
26 lis 13:33
J:
26 lis 13:36
Emilia: a coś takiego jak obliczyć....?
f(x)=(x−4) (x+6)
?....
26 lis 13:39
J:
miejsca zerowe: x = 4 lub x = − 6
26 lis 13:40
Emilia: dzięki,a to jak... f(x)=(x−3)2 ....
26 lis 13:44
Antek: też nie rozumiem więc nie pomogę,a jak to rozwiązać tak w ogóle
26 lis 13:48
Metis: (x−3)2 = 0 / ()12
x−3=0
x=3...
26 lis 13:52
Emilia: czemu przez 1/2 ? ...
26 lis 13:55
Metis: Pierwiastkuję stronami....
26 lis 13:57
Emilia: okej to wynik będzie x=3 czy też x=−3

?
26 lis 14:00
Metis: Tylko x=3.
26 lis 14:02
Domel:
(x−3)2 = (x−3)*(x−3)
więc, żeby wyzerować pierwszy lub/i drugi składnik mnożenia to x zawsze musi wynosić 3
a nigdy −3
26 lis 14:12
pigor: ..., a to jak...
f(x)= (x−3)2 np. tak :
f(x)=0 ⇔ (x−3)
2=0 ⇔ x−3=0 ⇔
x=3 − miejsce zerowe funkcji f ... i tyle
26 lis 14:26