granice funkcji
maturzystka: Korzystając z równości lim(x→π) sinx/x=1 obliczyć granice:
lim(x→π) sin nxsin mx (n, m⊂N)
26 lis 13:25
razor: x→π?
a nie do 0?
26 lis 13:31
maturzystka: Nie, na pewno
26 lis 13:38
maturzystka: Aa chyba ze w poleceniu to tak
26 lis 13:39
pigor: ..., a więc np.
| | sin nx | | sin(nπ−nx) | |
limx→π |
| = limx→π |
| = |
| | sin mx | | sin(mπ−mx) | |
| | sin n(π−x) | |
= limx→π |
| = |
| | sin m(π−x) | |
| | m(π−x) | | sin n(π−x) | | n(π−x) | | n | |
= limx→π |
| * |
| * |
| = |
| |
| | n(π−x) | | sin m(π−x) | | m(π−x) | | m | |
26 lis 13:40
maturzystka: Dzieki
26 lis 13:43