pomocy :D
sebol: mam obliczyć: √−2i próbuje to robić tak ale wyniki wychodzą mi z złymi znakami, gdzie robie
błąd?
(x+iy)2=−2i
x2−y2+2xiy= − 2i
i teraz układ równań:
x2 − y2=0
2xy=−2
x2=y2
xy=−1
więc z pierwszego równania y=x lub y= −x
podstawiam do drugiego równania:
x2= −1
czyli brak rozwiązań
−x2=−1 //*−1
x2=1
x=1 lub x=−1
i skoro y=x lub y=−x to wyniki daje
1. 1+i
2. −1+i
a powinno być
−1+i
1−i
26 lis 13:02
sebol: pomoże ktoś?
26 lis 14:15
marcin: 43439320−−=2892=230923=−43093234909430−54309300+4030+3390909439
543500+
26 lis 14:16
razor: dla y = x → x2= −1 → równanie sprzeczne
dla y = −x → x2 = 1 → x = 1 lub x = −1
x = 1, y = −x = −1
lub
x = −1, y = −x = 1
26 lis 14:17
marcin:

→
26 lis 14:18
sebol: aaa no tak...... dzięki razor
26 lis 14:24
sebol: ale mam pytanie czemu to całe y=x nie jest brane pod uwage?
26 lis 14:29
sebol: tylko samo y=−x podstawiam
26 lis 14:30
sebol: a już.... tamto równanie przecież odrzucone bo jest nie do rozwiązania
26 lis 14:33