miejsce zerowe
Emilia: jak wyznaczyć miejsce zerowe funkcji
f(x)=12x+7
Proszę o pomoc...
26 lis 12:59
Hajtowy: A deltę umiesz policzyć?
26 lis 12:59
Emilia: tak a nie da się tak...?
f(x1)=0
12x1+7=0
12x1=7 /: 12
x1= 3,5
dobrze?
26 lis 13:05
Tadeusz:
...gdzieś tu widzisz funkcję kwadratową

?
26 lis 13:06
trq: Nie dzielisz przez 1/2 tylko mnożysz razy 2 żeby usunąć ułamek.
x=14
26 lis 13:10
trq: I przy przenoszeniu 7 na prawą stronę zmieniasz znak na przeciwny.
26 lis 13:10
Emilia: nie kumam to jak to zrobić?
26 lis 13:11
26 lis 13:12
Emilia: to deltą szybciej pójdzie też wyjdzie 14 i co to koniec zadania?
26 lis 13:12
Emilia: wtedy miejscem zerowym jest 14 tak?
26 lis 13:13
trq: A po co chcesz tutaj deltę wciskać skoro to funkcja liniowa?
Liczysz argument dla którego wartość funkcji wynosi 0, czyli wartość funkcji przyrównujesz do
zera i rozwiązujesz proste równanie.
26 lis 13:14
Emilia: tylko w delcie wyjdzie −14 to i tak trzeba tą regułką rozwiązywać a nie jak pisze HAJTOWY?
tak ?
26 lis 13:15
Emilia: hajtowy tak napisał dlatego! po co pisze jak się nie zna.

Dzięki trq
26 lis 13:16
trq: Nie rozwiązujesz tego z deltą, bo się nie da. Masz równanie l i n i o w e, a nie k w a d r a t
o w e.
26 lis 13:17
Emilia: x=−14 tak ?

to jest rozwiazanie...
26 lis 13:20
Bogdan:
Masakra!
| | 1 | | 1 | |
Miejsce zerowe: f(x) = 0 ⇒ |
| x + 7 = 0 ⇒ |
| x = −7 ⇒ x = −14 |
| | 2 | | 2 | |
26 lis 13:20
Emilia: to przykładowo f(x)=6−23x
6−23 x=0
−23= −6 / *(−3)
x=−18 tak?
26 lis 13:24
KrzysztofŁ: Emilia, Twoje błędy:
1) 26 lis 2014 13:05
Owszem, mogłabyś podzielić przez 12
−7 : 12 = −7 * 21 = −14, ale prościej jest od razu pomnożyć przez 2
2) 26 lis 2014 13:24
−23 x = −6 /*(−32) (mnożymy przez odwrotność ułamka przy niewiadomej)
x = 9
27 lis 00:59
Gustlik: Dlatego ja właśnie uczę każdego − ZACZĄĆ OD POZBYWANIA SIĘ UŁAMKÓW Z RÓWNAŃ

!
18−2x=0 i mamy proste równanie na całkowitych liczbach
−2x=−18 /:(−2)
x=9
Jak się wymnoży całe równanie przez mianownik ułamka lub przez wspólny mianownik, gdy ułamków
jest więcej, to nie trzeba potem robić takich karkołomnych zapisów typu dzielenie przez
ułamek, przy których się do tego można ze 20 razy pomylić. U mnie od podstawówki nauczyciele
wpajali, żeby zacząć od pozbywania się ułamków przez mnożenie przez mianowniki.
27 lis 02:35