prosze o szybkie rozwiazanie!!!
kubiś: Wyznacz wszystkie wartosci parametru m dla ktorych równanie
|x2 − 4x − 12| = m * |x − 6|
26 lis 12:47
J:
..co się ma z nim dziać ...?
26 lis 12:54
kubiś: ma trzy rozne rozwiazania z ktorych dwa są ujemne*
26 lis 12:58
pigor: ..., wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie
x
2−4x−12|= m|x−6| ma trzy różne rozwiązania z których dwa są ujemne.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no to może np. tak :
|x2−4x−12|= m|x−6| ⇔ |x−6||x+2|−m|x−6|= 0 ⇔ |x−6|(|x+2|−m)= 0 ⇔
⇔ |x−6|= 0 v |x+2|−m= 0 ⇔ x=6 v |x+2|=m , czyli już mamy jedno
rozwiązanie x=6 , więc interesują nas teraz tylko 2 rozwiązania ujemne
równania |x +2|=m ⇔
m<2 ⇔
m∊(−∞;2) i to tyle , wszystko. ...
26 lis 13:26
pigor: ..., ups ...

przepraszam mała korekta w ostatniej linijce :
... |x+2|= m ma 2 pierwiastki ujemne ⇔
0<m<2 ⇔
m∊(0;2) . ...
26 lis 13:30
kubiś: dzieki wielkie!
26 lis 13:33