Całki
eska: Wyznaczyć całki wykorzystując podstawowe wzory u własności:
∫
(3x2 − 7x)*(4x + 2 3√x)2x3 dx
wyszło mi 6x +9
3√x −14 ln |x| −
213√x2 + C
Może ktoś sprawdzić czy dobrze, a jeżeli nie to jak powinnam się za to zabrać ?
26 lis 12:17
J:
zapisz porządnie ...
26 lis 12:40
eska: Niby jak.
26 lis 12:54
J:
.. nic nie widać ...( co jest w drugim nawiasie w liczniku ? , mianownik = 2x3 ?)
26 lis 12:59
eska: (3x
2 − 7x)(4x− 2
3√x) całość dzielona przez 2x
3
Niestety nic nie poradzę, że jest to w takim małym rozmiarze
26 lis 13:03
J:
...używaj duże U dla ułamka ...
26 lis 13:04
eska: Dobrze, na przyszłość będę widziała.
26 lis 13:07
J:
| | 21 | |
= 3x2 + 93√x − 14lnIxI + |
| + C |
| | 23√x2 | |
26 lis 13:20
eska: Ok, dzięki. Czyli dobrze robię, musiałam się gdzieś w obliczeniach pomylić.
| | x2 −4 | |
A co będzie w przypadku takie całki: ∫ |
| dx ? Bo w tym wcześniejszym przykładzie |
| | 6−3x | |
wszystko dzieliliśmy przez 2x
3 a tutaj mamy w mianowniku odejmowanie i nie moge tego
rozdzielić.
26 lis 13:46
J:
| | −(x+2)(2−x) | |
= ∫ |
| = ... |
| | 3(2−x) | |
26 lis 13:52
eska: aaa, już rozumiem, dziękuje bardzo
26 lis 13:54