matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż rówania
Maja:
a)(5x−1) (x+9) (2x+6) = 0 b) 3x
3
=−5x
2
c) 2x
3
+250=0 proszę o pomoc
26 lis 12:07
J:
a) dla jakich x zerują się poszczegóne nawiasy .. b) ⇔ 3x
2
+ 5x
2
= 0 ⇔ x
2
(3x+5) = 0 .... kiedy ? c) ⇔ x
3
= −125 ⇔ x =
3
√
−125
= ...?
26 lis 12:16