matura próbna listopad 2014
Theosh: Próbna matura z dzisiaj
Jak to udowodnić?
(11−
√21)
12 + (11 +
√21)
12 =
√42
Tam jest do potęgi 0,5 w dziesiętnym ułamku
26 lis 12:07
razor: podnieść do kwadratu, obie strony są dodatnie
26 lis 12:09
Theosh: I jeszcze jedno. Ile rozwiązań rzeczywistych ma 81 = x3
26 lis 12:09
Theosh: ale wtedy mam 11+11 a to nie 42...
26 lis 12:10
razor: przypomnij mi wzór na (a+b)2
26 lis 12:10
kyrtap: za takie podnoszenie wszystkiego do kwadratu na próbnej leciały mi pkt
26 lis 12:11
Theosh: każdy nawias z osobna do kwadratu?
26 lis 12:12
Theosh: Bo tam jest potęga na górze i myslałem że to się redukuje i zostaje tylko 11 + 11 a tak nie
jest prawda?
26 lis 12:13
razor: √11−√21+√11+√21 = √42
podnosimy do kwadratu
11−√21+11+√21 + 2√(11−√21)(11+√21) = 42
22 + 2√121−21 = 42
22 + 2√100 = 42
22 + 20 = 42
42 = 42
26 lis 12:15
pigor: ... . lub np. tak :niech
√11−√21+√11+√21=
x i (*)
x>0 ⇒
⇒ 11−
√21+2
√(11−√21)(11+√21)+11+
√21= x
2 ⇔
⇔ 2
√112−21}= x
2−22 ⇔ 2*10= x
2−22 ⇔ 20+22=x
2 ⇔
⇔ x
2= 42 ⇔
|x|= 42 ⇒ stąd i z (*)
x= √42 . c.n.u. ...
26 lis 14:17
bear: Jak to powiedział mój nauczyciel − "te zadania to jakiś żart"
26 lis 15:10
Metis: Ma ktoś link?
26 lis 15:14
PW: Inny sposób − jakby "lustrzany" do rozwiązania
pigora.
Jeżeli oznaczyć
u =
√11−√21 > 0,
to
| | √11−√21 √11+√21 | | 10 | |
u = |
| = |
| , |
| | √11+√21 | | √11+√21 | |
czyli
Badana równość ma więc postać:
skąd
u
2 −
√42u + 10 = 0.
Jedynymi liczbami spełniającymi to równanie są
| | √42 − √2 | | √42 + √2 | |
u1 = |
| lub u2 = |
| . |
| | 2 | | 2 | |
Jak łatwo sprawdzić
| | 42+2 −2√42√2 | |
u12 = |
| = 11 − √21, |
| | 4 | |
a więc u
1 =
√11− √21, co kończy dowód.
26 lis 16:51
Maciej : Jak na podstawę to trochę za trudne...na rozszerzeniu nawet równania były prostsze.
26 lis 17:03
undefined: Jo to rozwiązałem jak razor, ale coś przegapiłem i pod sam koniec porzuciłem obliczenia

11−√21+11+√21 + 2√(11−√21)(11+√21) = 42, w tym momencie pewnie coś źle dodałem...Oby na
prawdziwej takich błędów nie było. W ogóle cieszę się, że są te matury próbne, bo uczysz się w
jaki sposób pracować na maturze.
26 lis 17:07
Blue: Jak tam maturka Wam poszła?^^ Mi się wydaje, że nie była trudna
26 lis 17:19
Blue: bear , dlaczego "żart"?
26 lis 17:22
nikolas: Ja mam wrażenie, że zadania zadawane na forum są trudniejsze niż te na dzisiejszej próbnej
maturze...
"Theosh: I jeszcze jedno. Ile rozwiązań rzeczywistych ma 81 = x
3"
tam było 81+x
3=0 i oczywiście jedno rzeczywiste rozwiązanie
26 lis 17:25
bear: Blue, myślę, że mój nauczyciel wyśmiał trudność dzisiejszej matury
26 lis 17:28
Kacper:
Ja też go wyśmiewam, ale uczniowie zawsze twierdzą jaka ona była trudna
26 lis 18:12
Mila:
Brak empatii.
26 lis 18:14
kinder: Podajcie link do arkusza
26 lis 18:22
Kacper:
Można współczuć osobom, które się bardzo starają, a im nie wychodzi.
Natomiast nie mam współczucia dla osób, które nic nie robią, a potem się dziwią, że takie słabe
wyniki osiągają.
26 lis 18:23
undefined: @Kacper Ale musisz przyznać, że kiedy masz roz. matematykę w szkole to wcale nie przejmujesz
się matematyką podstawową, tylko martwisz się o rozszerzenie. Osoby, które zdają polski,
historie ciężko jest im się skupić na matematyce. Liczenie prawdopodobieństwa, albo
współrzędnych środka odcinka do niczego się im nie przyda.
26 lis 18:33
PW: Na poważnie. Moje rozwiązanie z 16:51 to raczej dowcip (jak proste zagadnienie rozwiązać w
skomplikowany sposób), natomiast sposób razora z 12:15 i właściwie tożsamy z nim sposób
pigora (obaj podnoszą lewą stronę do kwadratu) jest standardowym sposobem, który powinien
znać każdy ... gimnazjalista.
26 lis 18:45
kinder: Jest juz w sieci jakis arkusz dzisiejszej matury?
26 lis 19:01
bear: Kacper, mój nauczyciel jest typem "trolla" więc nie traktuj tego na poważnie, ogólnie spoko
gość ale ciśnie po swoich uczniach i jakoś nikomu to nie przeszkadza
26 lis 19:04
Maciej : Zależy co to znaczy słaby wynik a co znaczy dobry wynik bo dla każdego to jest coś innego ale
wg mnie trzeba się strasznie postarać żeby nie zdać a i tak mnóstwo osób nie zdaje...
26 lis 19:09
Kacper:
undefined matematyka ma uczyć myślenia, a jeśli ktoś nie potrafi podstawić do wzoru, który
ma podany w tablicach, to jak on poprowadzi spotkanie w firmie? Czytanie ze zrozumieniem −
poziom zerowy.
26 lis 19:26
smoko: Panie, panowie,
Nikt jeszcze nie wspomniał o ostatnim zadaniu, które chyba sprawiło najwięcej kłopotów.
Przekrój osiowy stożka to trójkąt prostokątny. Oblicz pole całkowite stożka jeśli jego objętość
to 18π√2.
Jak należało to zrobić?
26 lis 20:13
52:

l
2+l
2=4r
2
2l
2=4r
2
l
2=2r
2
r
2+h
2=l
2
Coś z tego powinno wyjść
I chyba tak to ma wyglądać jak się nie mylę.
26 lis 20:19
trq: Kurde. Ja chyba w takim razie coś pomieszałem, bo napisałem że ten trójkąt jest równoramienny o
kącie przy podstawie 45 stopni i na podstawie tego l=r*√2 :f.
26 lis 20:20
trq: Póżniej doprowadziłem równanie do postaci 54*√2 = r2*h
h=r
54*√2 = r3
r= 3√54*√2
Pp=r2 π czyli 18π
Pb=πrl=πr*r√2=18√2
Pc= suma
26 lis 20:23
Martiminiano: Ostatnie zadanie, też udało mi się je zepsuć

. Poza tym reszta bez zarzutu

. Uważam, że dla
osób "czujących" matematykę, lubiących ją, arkusz był prosty. Dla przeciętnego Kowalskiego
niekoniecznie, bo poza odczytaniem wzoru z tablicy musiał trochę pokombinować. Pamiętajmy, by
w tych zapędach nie mierzyć wszystkich swoją miarą
26 lis 20:50
Olgaaa: To z dowodem było bardzo łatwe. A co do tego, ile rozwiązań ma 81+x
3=0 to chyba od razu widać

zresztą jest ten wzór w tablicach, jak się nie zauważy
26 lis 21:06
bum: ma ktos arkusze z rozszerzenia dzisiajszej matmy ?
26 lis 21:08
Mila:
trq− dobrze.
26 lis 21:15
bear: trq, Popełniłeś błąd w obliczeniach a mianowicie Pb=18π√2. Oczywiście odpowiedzią na zadanie
jest 18π(1+√2)
26 lis 21:18
bear: Oops, Mila, czyżbym ja się pomylił?
26 lis 21:20
Martiminiano: Jak widzę zadania z geometrii itp., to od razu mi się w głowie "
Mila" zapala i Twoje
rysunki z forum widzę
26 lis 21:22
Eta:
26 lis 21:25
Mila:
Myślę,że trq tylko ostatni wynik napisał tu na forum bez π.
bear dobrze masz napisaną odpowiedź.
26 lis 21:28
Martiminiano: Eta, o Tobie nie zapominam!
26 lis 21:29
Mila:
Szczególnie o pięknych trapezach.
26 lis 21:31
bear: Mila, dzięki za rozwianie wątpliwości
26 lis 21:31
Maciej: Ja uważam, że matura była prosta...a moje błędy i nie umiejętność wykonania zadań otwartych −
ostatniego i tego z wykazaniem oraz z funkcją kwadratową i wartościami to brak wiedzy i po
prostu nie przerobiłem podobnych zadań...dlatego nie potrafiłem ich zrobić...znaczy może i
potrafiłem ale nie wpadłem na pomysł jak je zrobić

Ważne, że zacząłem...a teraz do nauki..wiem co umiem a czego nie i wiem co muszę do matury
koniecznie powtórzyć

Bardzo się z tego cieszę bo mam okazje do popracowania nad tym..
Mam nadzieje, ze mi się uda jakiś ładny wynik uzyskać bo jednak nawet podstawa na studia się
liczy
26 lis 21:41
trq : No tak, zgubiłem tutaj pi bo myślałem tylko o tym jak to zapisać. Na maturze było
26 lis 21:58
Blue: A ja Wam powiem, że u mnie w szkole mat−fizy miały problem z błędem względnym
27 lis 05:21
Olgaaa: Nie wiem czy ktoś zauważył, ale zadanie 17 jest błędne i pewnie będzie unieważnione
27 lis 17:41
Olgaaa: Z rozszerzenia jak coś
27 lis 17:41
trq: Dlaczego tak?
27 lis 17:56
trq: Chodzi może o to, że w poleceniu pisze o graniastosłupie prawidłowym trójkątnym, a polecenie
dotyczy ostrosłupa

?
27 lis 17:59
isaidmejbi: r= 3√54*√2
Pp=r2 π czyli 18π
Jak to policzyć? ; /
27 lis 18:15
trq: r=3√54
l=3√54*√2
Pp=(3√54)2 = 18
27 lis 18:18
Blue: Ej, a kiedy Wy pisaliście to rozszerzenie

? Bo u mnie w szkole rozszerzenie dopiero jutro
piszą (ja nie piszę)
27 lis 18:21
trq: mój błąd, zgubiłem √2. Wyżej masz moje rozwiązanie ze wczoraj, chyba poprawne.
27 lis 18:22
trq: @Blue
Rozszerzenie wszyscy pisali wczoraj po podstawie. U nas dopiero w sobote

.
27 lis 18:23
bezendu:
Ja pisałem 9 maja 2014
27 lis 18:24
Blue: ja tam sobie wyłączyłam Pc= πr2(1+√2) i nie miałam takich problemów ^^
27 lis 18:24
Blue: trq, bo właśnie widzę, że już są dostępne arkusze z polskiego roz. i matmy roz., tak

Czyli to
jest nie fair, bo u mnie rozszerzenia wszyscy jutro piszą

pewnie wszyscy zobaczą w
necie i napiszą na 100% xd Dobrze, że zdaję gegre jutro
27 lis 18:25
undefined: U nas piszemy jutro rozszerzenie. Są różne wersje matematyki rozszerzonej?
27 lis 18:25
Blue: no są, dla techników jeszcze
27 lis 18:36
Olgaaa: są różne wersje dlatego, że Operon stworzył dla tych ze starą maturą i dla tych z nową

@trq, tak błąd jest przez ten ostrosłup

w normalnych szkołach się pisze tak jak powinno być

żeby nie było przecieków
27 lis 18:38
trq: No u mnie szczerze mówiąc ciekawość zwyciężyła, ale najpierw zrobiłem zadania samemu, a dopiero
przy 3 których nie ogarnąłem pomogłem sobie odpowiedziami

.
27 lis 18:44
Blue: Olgaaa, czyli moja szkoła jest nienormalna? haha, dzięki
27 lis 19:00
Martiminiano: A ja piszę rozszerzenie dopiero w poniedziałek, ale do arkusza ani mi się śni zaglądać.
27 lis 20:13
Blue: Ja napiszę sobie sama w weekend bez zaglądania do odp i na jedno wyjdzie
27 lis 20:59
Olgaaa: Szczerze mówiąc, to według mnie to jest trochę głupie ze strony szkoły, skoro nie robią w
wyznaczonym terminie. Sama po sobie wiem, że wolę jednak, żeby nic mnie nie kusiło, że gdzieś
są odpowiedzi i na spokojnie się sprawdzić
27 lis 21:59
Blue: Olga, zgadzam się, więc w sumie lepiej, że teraz tego rozszerzenia nie piszę, bo by mnie kusiło
27 lis 22:00