matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągłość funkcji
MatMan:
Witam, coś mi nie wychodzi przykład, więc proszę o pomoc z rozwiązaniem. Zbadaj ciągłość funkcji: (Powinna wyjść ciągła)
⎧
5−x
25−x
2
dla x<5
f(x)=
⎨
⎩
1
2x
dla x≥5
26 lis 12:04
razor:
1
1
f(5) =
=
2*5
10
1
1
lim
x→5
+
= lim
x→5
+
=
2x
10
5−x
5−x
lim
x→5
−
= lim
x→5
−
= lim
x→5
−
= lim
x→5
−
25−x
2
(5−x)(5+x)
1
1
=
5+x
10
lim
x→5
+
= lim
x→5
−
= f(5) więc funkcja jest ciągła w punkcie 5
26 lis 12:08
MatMan:
Dzięki
26 lis 12:15