Obilcz pochodną
Mati123: Witam potrzebuję żeby ktoś rozpisał mi tą pochodną [x2−y2]' wiem jaki ma być wynik ale nie
mogę do tego dojść. Z góry dzięki.
26 lis 10:32
J:
f'x = 2x
f'y = −2y
26 lis 10:40
Gray: Co masz na myśli pisząc "pochodną". To jest funkcja dwóch zmiennych. Czy chodzi Ci o różniczkę
zupełną pierwszego rzędu, czy może, tak jak J podał, pochodne cząstkowe?
26 lis 10:45
Mati123: Czyli jeśli mam obliczyć pochodną y=[x2−y2], to biorę tylko F'y ?
26 lis 10:46
Mati123: Chodzi mi o pochodną cząstkową tylko trochę niefortunnie zapisałem dokładnie powinno być
y=[x2−z2]
26 lis 10:48
26 lis 10:50
Mati123: No dobrze ale teraz skąd mam wiedzieć który z wyników zastosować w konkretnym przykładzie
np.y=√x2−z2
26 lis 10:59
J:
to już jest inna funkcja...
| | dy | |
jak liczysz |
| , to "z" traktujesz jako "stałą" i odwrotnie .. |
| | dx | |
26 lis 11:01
Mati123: Tak to jest inna funkcja ale właśnie jej nie mogę ogarnąć... zobacz mamy y=
√x2−z2,obliczam
| | 1 | | −2z | |
sobie pochodną y'=(√x2−z2)'= |
| *(x2−z2)'= |
| . W tym |
| | 2√x2−z2 | | 2√x2−z2 | |
momencie nie rozumiem dlaczego w liczniku wpisujemy
dydz
26 lis 11:09
J:
| | dy | |
..to co policzyłeś, to jest: |
| |
| | dz | |
26 lis 11:16
Mati123: Taki wynik mam też w odpowiedzi do przykładu i dalej nie wiem dlaczego tak...
26 lis 11:29
Mati123: Tak samo wpisując ten przykład do kalkulatora WolframAlpha pokazuje identyczny wynik, wie koś
jak to wytłumaczyć?
26 lis 11:39
J:
.skoro masz taki wynik w odpowiedzi , to znaczy,że jest dobrze..
26 lis 11:43
Mati123: Od początku wiedziałem jaki ma być wynik nie rozumiem tylko skąd to się bierze? dlaczego w
rozwiązaniu stosujemy dy/dz a nie dy/dx?
26 lis 11:53
J:
| | dy | | dy | |
bo to dwie różne pochodne cząstkowe tej samej funkcji, albo liczysz |
| , albo |
| |
| | dx | | dz | |
26 lis 12:02
Mati123: skąd mam wiedzieć którą liczyć?
26 lis 12:05