Algebra Boola
studentka: czy istnieje taki wzór:
z(1+xy)=z? bo wiem że z(1+x)=z
Potrzebuje to do zadania bardzo proszę o pomoc.
26 lis 10:02
J:
a skąd masz taki wzór: z(1+x) = z ..?
26 lis 10:28
Gray: Jeżeli istnieje wzór z(1+x)=z to podstawiając w nim w miejsce x→xy otrzymujesz to o co pytasz?
Tyle, że zakładając bzdurę można udowodnić każdą tezę.
26 lis 10:46
studentka: Z algebry Boola, mam zadania z minimalizacji funkcji z zastosowaniem postulatów i twierdzeń i
taki wzór znam z wykładów dokładnie x+xy=x(1+y)=x nie wiem co w sytuacji gdy mam x+xyz czy też
mogę zrobić x+xyz=x(1+yz)=x
26 lis 10:47