matematykaszkolna.pl
Czy jeżeli funkcja f(x) nie jest gęstością to mogę policzyć prawdopodobieństwo?? Ania: Czy jeżeli funkcja f(x) nie jest gęstością to mogę policzyć prawdopodobieństwo
26 lis 09:42
MQ: Doprecyzuj pytanie.
26 lis 09:50
Ania: mam funkcje f(x) i musze sprawdzic czy jest gestoscia, wychodzi ze nie a pozniej musze policzyc prawdopodobienstwo na konkretnym przedziale. Moge to liczyc?
26 lis 09:51
Ania: f(x)=x3 dla −4<x<4 a na spozostalych przedzialach 0
26 lis 09:53
MQ: Skoro nie jest, to nie.
Ania: i teraz oblicz P(0<X<4)
Ania: JESTES PEWIEN? Bo na tym przedziale f(x) jest dodatnia i mam dylemat
26 lis 09:55
MQ: Poza tym gęstość prawdopodobieństwa nie może być ujemna, a na przedziale (−4,0) jest ujemna.
26 lis 09:55
Ania: i skoro nie jest gestoscia to juz nie mozna liczyc prawdopodobienstwa na zadnym przedziale?
26 lis 09:56
MQ: Gęstość prawdopodobieństwa musi być nieujemna na (−,+) i ∫f(x) na całym R musi być równa 1. Jak unormujesz do 1 swoją f(x), skoro u ciebie ∫f(x)=0?
26 lis 09:59
Ania: no ja wiem ze nie jest gestoscia ale pytam czy skoro nie jest gestoscia to nie moge policzyc prawdopodobienstwa na zadnym przedziale
26 lis 10:02
MQ: 9:53
26 lis 10:03
Gray: Możesz liczyć prawdopodobieństwo. Ale nie przy pomocy funkcji f, bo ona nie jest gęstością. To tak jakbyś pytała, czy jeżeli w lodówce masz spleśniałą kiełbasę to czy możesz zjeść bezpiecznie śniadanie? Możesz, o ile na śniadanie nie zjesz spleśniałej kiełbasy emotka
26 lis 10:50
MQ: @Gray: przykład chybiony, bo niektóre kiełbasy specjalnie się poddaje pleśnieniu, żeby dojrzały emotka Ja bym to porównał do glikolu. Też alkohol, ale trujący. Chociaż... niektórzy nawet to piją bezkarnie
26 lis 12:28