Czy jeżeli funkcja f(x) nie jest gęstością to mogę policzyć prawdopodobieństwo??
Ania: Czy jeżeli funkcja f(x) nie jest gęstością to mogę policzyć prawdopodobieństwo
26 lis 09:42
MQ: Doprecyzuj pytanie.
26 lis 09:50
Ania: mam funkcje f(x) i musze sprawdzic czy jest gestoscia, wychodzi ze nie a pozniej musze policzyc
prawdopodobienstwo na konkretnym przedziale. Moge to liczyc

?
26 lis 09:51
Ania: f(x)=x3 dla −4<x<4
a na spozostalych przedzialach 0
26 lis 09:53
MQ: Skoro nie jest, to nie.
Ania: i teraz oblicz P(0<X<4)
Ania: JESTES PEWIEN

? Bo na tym przedziale f(x) jest dodatnia i mam dylemat
26 lis 09:55
MQ: Poza tym gęstość prawdopodobieństwa nie może być ujemna, a na przedziale (−4,0) jest ujemna.
26 lis 09:55
Ania: i skoro nie jest gestoscia to juz nie mozna liczyc prawdopodobienstwa na zadnym przedziale

?
26 lis 09:56
MQ: Gęstość prawdopodobieństwa musi być nieujemna na (−∞,+∞) i ∫f(x) na całym R musi być równa 1.
Jak unormujesz do 1 swoją f(x), skoro u ciebie ∫f(x)=0?
26 lis 09:59
Ania: no ja wiem ze nie jest gestoscia ale pytam czy skoro nie jest gestoscia to nie moge policzyc
prawdopodobienstwa na zadnym przedziale

26 lis 10:02
MQ: 9:53
26 lis 10:03
Gray: Możesz liczyć prawdopodobieństwo. Ale nie przy pomocy funkcji f, bo ona nie jest gęstością.
To tak jakbyś pytała, czy jeżeli w lodówce masz spleśniałą kiełbasę to czy możesz zjeść
bezpiecznie śniadanie? Możesz, o ile na śniadanie nie zjesz spleśniałej kiełbasy
26 lis 10:50
MQ: @
Gray: przykład chybiony, bo niektóre kiełbasy specjalnie się poddaje pleśnieniu, żeby
dojrzały

Ja bym to porównał do glikolu.
Też alkohol, ale trujący.
Chociaż... niektórzy nawet to piją bezkarnie
26 lis 12:28