Wydi: Jeśli pkt. S=(2,5) jest środkiem odcinka KL gdzie K=(0,2) to L=

?
Proszę o napisanie krótkiego uzasadnienia dlaczego tak jest a nie inaczej jeśli ktoś to
zrobi
tihu: Mamy współrzędne punkty S(2,5) oraz K(0,2). Wiemy, że S jest środkiem odcinka KS, czyli:
2 = x
s 0 = x
k
5 = y
s 2 = y
k
x
k + x
l
x
s = ------------
2
2x
s = x
k + x
l
2x
s - x
k = x
l
y
k + y
l
y
s = ------------
2
2y
s = y
k + y
l
2y
s - y
k = y
l
No i teraz podstawiamy:
2 * 2 - 0 = x
l
x
l = 4
2 * 5 - 2 = y
l
y
l = 8
Chyba tak to się robiło, nie pamiętam

Ale raczej dobrze.