pierwiastek
sebol: Mam do obliczenia z liczb zespolonych przykład √i jak sie do tego zabrać?
26 lis 08:44
J:
(1+i)
2 = 1 +2i −1 = 2i
| | 1+i | | √2 | | √2 | |
1 + i = √2i = √2*√i ⇔ √i = |
| = |
| + |
| i |
| | √2 | | 2 | | 2 | |
26 lis 08:57
26 lis 09:13
irena_1:
Można tak:
z=x+yi
z
2=x
2+2xyi+y
2i
2=(x
2−y
2)+2xyi
(x
2−y
2)+2xyi=0+i
x
2−y
2=0 i 2xy=1
y
2=x
2, czyli y=x lub y=−x
2x
2=1 lub −2x
2=1
x
2≥0
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
z1= |
| + |
| i lub z2=− |
| − |
| i |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
26 lis 10:05
sebol: Skad na poczatku wzielo sie to (1+i)2 ?
26 lis 10:34
PW: J ma dobrą pamięć. Jest to zresztą podobne "zgadywanie" jakie się robiło w szkole − jak
pokazać, że 7+4√3 jest kwadratem pewnej liczby, czyli obliczyć
√7+4√3 ?
Stosuje się wzór skróconego mnożenia (a+b)2 = a2 + 2ab + b2, "dopasowując" dane do wzoru. Tu
J postąpił podobnie − po prostu spróbował, ile to będzie (1+i)2. Okazało się to bardzo
użyteczne − po wykonaniu potęgowania zostało 2i, czyli "prawie to o co idzie", bo pytali co
trzeba podnieść do kwadratu, żeby otrzymać i.
26 lis 10:47
Gray: Metoda odgadywania (przewidywania) jest w wielu przypadkach jedyną skuteczną metodą. Nawet uczą
jak przewidywać, aby było dobrze. W algebrze są wzory, które umożliwiają obliczyć to o co
pytasz. Szanowni koledzy założyli pewnie, całkiem słusznie, że skoro pytasz o rzecz, która
pojawiała się tu już setki razy, i która wymaga wzorów, które każdy szanujący się student znać
musi, to zapewne oczekujesz niestandardowego rozwiązania...
26 lis 11:00
sebol: Okkk dzieki wielkie za pomoc
26 lis 11:08