dziwna pochodna do wyliczenia
początkująca_studentka: Witam wszystkich serdecznie,
ktoś pomoże mi z tym dziwnym przykładem?
Niech f(x)=
1x2 +x−2. Wyznacz 2002 pochodną w punkcie 0. Będę bardzo wdzięczna za każdą
pomoc
26 lis 06:40
Gray: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| ( |
| − |
| ) = |
| x2+x−2 | | (x+2)(x−1) | | 3 | | x−1 | | x+2 | |
| | 1 | |
= |
| ((x−1)−1 − (x+2)−1) |
| | 3 | |
Stąd
| | 1 | |
f'(x) = |
| (−(x−1)−2 − (−1)(x+2)−2) |
| | 3 | |
| | 1 | |
f''(x) = |
| (2(x−1)−3 − 2(x+2)−3) |
| | 3 | |
| | 1 | |
f'''(x)= |
| ((−3)2(x−1)−4 − 2(−3)(x+2)−4) |
| | 3 | |
I widać co się dzieje:
| | 1 | |
f(2002)(x) = |
| (2002! (x−1)−2003 − 2002!(x+2)−2003) |
| | 3 | |
26 lis 09:15
dzix: dlaczego na początku z rozkładu na ułamki proste wychodzi jeszcze 13 ?
30 lis 13:25
dzix: ok... źle policzyłem...
30 lis 13:32