Trapez
Ania: Mam dwa zadania z trapezów z którymi nie mogę sobie poradzić−proszę o pomoc.
1. Odcinek lączący środki ramion trapezu ma 30 cm. Przekątna trapezu dzieli ten odcinek na dwa
odcinki, których różnica długości wynosi 10 cm. Oblicz długości podstaw trapezu.
2. Kąty rozwarte trapezu mają 120 i 150. Krótsza podstawa i krótsze ramię trapezu mają
jednakową długość, równą 5. Oblicz długość odcinka łączącego środki ramion tego trapezu.
Rozważ dwa przypadki.
17 lis 17:34
Godzio:

x+y=30
y−x=10
x=30−y
y−30+y=10
2y=40
y=20
x=10
a=20
b=40
17 lis 17:41
Godzio:

2 nie chce mi sie pisać bo musze już iść ale zobacz :
α=120
o γ=150
o
β=60
o δ=30
o
poprowadz wysokosci i bedzie bedziesz mogla wszystko z funkcji trygonometrycznych liczyc
17 lis 17:44
Ania: Dzięki ogromne dla Ciebie!
17 lis 17:52