matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę ciągu
Krystiaaaan:
Oblicz granicę ciągu: lim n(
n
√
3n+1
13n+7
−1)
n→
∞
pomoże ktoś
nie mam pojęcia jak to zrobić
25 lis 23:17
Krzysiek:
(a
1/n
−1)/(1/n)=... z=a
1/n
−1 a
1/n
=z+1 1/n=ln(z+1)/lna
z
1
...=
*lna=
*lna
ln(z+1)
ln(1+z)
1/z
25 lis 23:40
Krystiaaaan:
jakoś nic mi z tego nie wychodzi
26 lis 00:49
Krystiaaaan:
rozpiszę mi to ktoś
26 lis 09:37