Funkcje
Kasia: Dana jest funkcja f(x)=12x−5
Uporządkuj następujące wartości tej funkcji od najmniejszej do największej f(√2), f(32)
, f(π), f(2√3−2)
25 lis 22:43
Alfa: w czym problem? Oblicz te cztery wartości i uporządkuj.
25 lis 22:45
Kasia: Help
25 lis 22:45
25 lis 22:47
Kasia: Mam wynik √3+4 jak go uporządkować
25 lis 22:48
Kasia: Krystek a co z f(π)
25 lis 22:49
Krystek: | | 1 | |
f(π)= |
| π−5 i patrzysz która z tych wartości jest największa , pamiętaj ,że jest to |
| | 2 | |
funkcja rosnąca, więc uporządkuj argumenty
√2, U[3}{2}, π, 2
√3−2
25 lis 22:53
25 lis 22:54
Kasia: Mam następujące wartości:
6,57
√3+4
jak to uporządkować. pomocy!
25 lis 22:59
Kasia: Krystek
Czy 32 to liczba pi
25 lis 23:02
Krystek:

Przeczytaj co napisałam o 22:53 i umieść argumenty na osi x i masz odpowiedź
25 lis 23:03
Krystek: Poprawiłam zły zapis ułamka .3/2
25 lis 23:04
Kasia: Krystek nie rozumiem jak wartośc √3+4 mogę umieścić na osi
25 lis 23:08
Krystek: Ale możesz oszacować , która z tych liczb jest największa a która najmniejsza
25 lis 23:10
Kasia: Rozumiem, a więc nie musi to być bardzo dokładnie?
25 lis 23:11
Krystek: Oczywiście ,że nie!
25 lis 23:12
Kasia: Dziękuje ci bardzo, mam jeszcze jedno pytanie, dlaczego ta funkcja jest rosnąca?
25 lis 23:15
Krystek: | | 1 | |
Ponieważ współczynnik kierunkowy a= |
| >0 |
| | 2 | |
25 lis 23:35