zadanka
Blue: zad.1 W równoległoboku ABCD dwusieczna kąta rozwartego CDA dzieli bok AB w stosunku 2:1, licząc
od wierzchołka A. Jeśli |AD| =6, to obwód równoległoboku ile jest równy

Domyśliłam się, że tam powstanie trójkąt równoboczny (czyli wynik 30) po narysowaniu, ale nie
rozumiem dlaczego. Mógłby ktoś to wyjaśnić

?
zad.2 W ćwiartkę koła o promieniu 6 wpisano okrąg. Ile jest równy promień tego okręgu

Wydaje mi się to łatwe, ale jakoś nie mogę na to wpaść... Wytłumaczy ktoś?
25 lis 22:23
Blue: 
25 lis 22:41
Mila:

ΔADE−Δrównoramienny⇔|AD|=|AE|=6
2x=6
x=3
AB=3*3=9
Obw=2*(6+9)=30
25 lis 22:48
3Silnia&6:

R − r = r
√2
25 lis 22:48
Mila:

|OS|+r=6
r
√2+r=6
25 lis 22:53
Blue:
Ale właśnie Mila skąd my wiemy, że tam jest trójkąt równoramienny

Nie rozumiem...
26 lis 17:21
Saizou : kąty naprzemianległe xd
26 lis 17:27
Mila:
Pisałaś dzisiaj próbną?
26 lis 18:13
Mila:
W ΔADE kąty przy boku DE są równe.
26 lis 18:27
Blue: Tak, pisałam

Mila, już widzę, nie zauważyłam na początku tej zależności kątów
naprzemianległych

Dzięki
27 lis 05:23
Mila:
Jak poszło?
27 lis 15:30
Blue: Wydaje mi się, że bardzo dobrze. Otwarte mam wszystkie dobrze (omawialiśmy je potem na lekcji),
nie wiem, jak zamknięte, bo nawet nie sprawdzałam jeszcze w internecie, ale wydaje mi się, że
dobrze, no chyba że zrobiłam jakiś głupi błąd, z którego sobie sprawy nie zdaję
27 lis 18:20
Mila:
Szkoda, że nie piszesz R.
27 lis 18:55
Blue: Ale ogólnie piszę

Jeśli się da to w grudniu na pewno napiszę

Po prostu w mojej szkole na
próbnych było można wybrać tylko jedno rozszerzenie
27 lis 20:58
bezendu:
27 lis 21:00
Blue: bezendu, co jest?
27 lis 21:02
bezendu:
Przypomniało mi się jak się uczyłem planimetrii do matury. Rysunki Mili i Ety
27 lis 21:08
Blue: To powinieneś się cieszyć, że miałeś takie wspaniałe nauczycielki, a nie się smucić
27 lis 21:30
bezendu:
Smucę się bo do tej pory nie umiem planimetrii.
27 lis 21:38
Blue: Chyba że tak
27 lis 21:53
Blue: Ja też nie umiem, ale zauważam progres w porównaniu z tym, co było kiedyś
27 lis 21:54