Pilne
Ola : Dany jest trójkąt ABC o wierzchołkach: A(−7,−1), B(−1,−3), C(−5,1). a) Sprawdź, czy jest
prostokątny.
b) Oblicz jego pole.
c) Wyznacz równanie okręgu opisanego na tym trójkącie.
17 lis 17:30
marektg: rozwiązuje
17 lis 17:34
marektg: rozwiązuje
17 lis 17:34
Ola : ok
17 lis 17:47
marektg:

Z rysunku widać, że aby sprawdzić czy ten trójkąt prostokątny to
AC
2 + BC
2 = AB
2
AC =
√(−7+5)2 + (−1−1)2
AC =
√4+4
AC = 2
√2
BC =
√(−1+5)2 + (−3−1)2
BC =
√16 + 16
BC = 4
√2
AB =
√(−7+1)2 + (−1+3)2
AB =
√36 + 4
AB = 2
√10
AC
2 + BC
2 = AB
2
8 + 32 = 40
40 = 40
Trójkąt ABC jest prostokątny
Pole trójkąta to:
P =
12 * AC * BC
P =
12 * 2
√2 * 4
√2
P = 8
Promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym ma długość równą połowie
przeciwprostokątnej, czyli
R =
AB2
R =
√10
Środek przeciwprostokątnej jest środkiem tego okręgu
S = (
xA + xB2 ,
yA + yB2 )
S = (−4 , −2)
Równanie okręgu opisanego
( x + 4 )
2 + ( y + 2 )
2 = 10
17 lis 17:56