a
poch: Oblicz f'(1) oraz f''(1) funkcji:
f(x) = e2x * lnx
Mógłby dać ktoś jakoś podpowiedzieć? Bo zwykłe pochodne umiem liczyć a jak to tutaj trzeba
zrobić ?
25 lis 21:39
Mila:
| | 1 | |
f'(x)=2e2x*ln(x)+e2x* |
| = |
| | x | |
| | 1 | |
f'(1)=e2*(2ln(1)+ |
| )=e2 |
| | 1 | |
Drugą pochodną licz.
25 lis 22:00
poch: skąd 2e2x ?
bo przecież pochodna z e2x to e2x
25 lis 22:11
Mila:
(e2x)'=e2x*(2x)'=2e2x
25 lis 22:18
poch: jak policzę pochodną 2 stopnia to wchodzi coś takiego:
| | 1 | | 2 | | 1 | |
(e2x)(2lnx + |
| ) + (e2x)( |
| − |
| ) |
| | x | | x | | x2 | |
25 lis 22:34
Mila:
| | 1 | |
2e2x*(2lnx+ |
| )+.. tu dalej jest dobrze. |
| | x | |
25 lis 22:38
poch: i teraz już mogę podstawić 1 ?
25 lis 22:39
Mila:
tak.
25 lis 22:41
poch: wychodzi e2 + e2 = 2e2
25 lis 22:43