matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg Geometryczny
Rokko:
Udowodnij, że wysokość w trójkącie prostokątnym opuszczona na bok X+Y z kąta prostego jest średnią geometryczną X i Y
25 lis 21:38
Saizou :
zauważ że są to trójkąty podobne czyli
h
y
=
x
h
h
2
=xy h=
√
xy
a to jest średnia geometryczna
25 lis 21:42
Rokko:
dzięki
25 lis 21:50