Pochodne
olkaq: Dane są punkty A(2,−4) i B(8,3). Na prostej y=2x−3 wyznacz taki punkt P, aby suma |AP|2+|BP|2
była jak najmniejsza
25 lis 21:31
irena_1:
A(2, −4)
B(8, 3)
P(x, 2x−3)
|AP|
2+|BP|
2=(x−2)
2+(2x−3+4)
2+(x−8)
2+(2x−3−3)
2=
=x
2−4x+4+4x
2+4x+1+x
2−16x+64+4x
2−24x+36=
=10x
2−40x+105
f(x)=10x
2−40x+105
To jest funkcja kwadratowa. Jej wykresem jest parabola z ramionami skierowanymi w górę.
Taka funkcja ma wartość najmniejszą w wierzchołku
Podana suma jest najmniejsza dla x=2
y=2*2−3=1
P=(2, 1)
26 lis 10:16
irena_1:
Jeśli trzeba użyć pochodnych:
f(x)=10x2−40x+105
f'(x)=20x−40
f'(x)=0
20x−40=0
x=2
f'(x)<0 dla 20x−40<0, czyli x<2
f'(x)>0 dla 20x−40<0, czyli dla x>2
W punkcie x=2 pochodna zmienia znak z "−" na "+", czyli dla x=2 funkcja przyjmuje minimum
lokalne.
W tym punkcie funkcja ma wartość najmniejszą.
P=(2, 1)
26 lis 10:19