równanie xyz
dsjokf: czy proste (x−1)/2=(y+2)/−1=z/3 oraz (x+1)/1=(y+1)/2=(z+1)/1 mają punkt wspólny? przedstaw w
znanych postaciach, wykonaj odpowiednie rysunki.
muszę rozwiązać te równania, wyjdzie mi punkt przeciecia.
moje pytanie: jak rozwiązać te równania, jak je zapisać?
np najpierw biorę z samymi x i y z pierwszego i drugiego równania, na końcu wyliczam z

:S
25 lis 21:27
dsjokf: o rysunkach już nawet nie wspominam, bo kompletnie nie wiem jak zaznaczyć w 3d
25 lis 21:28
dsjokf: ktoś pomoże? ;<
25 lis 21:53
pigor: ..., czy proste
p
1:
x−22=
y+2−1=
z3 oraz
p
2:
x+11=
y+12=
z+11 mają punkt wspólny?.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no to może np. tak : niech p
1:
x−22=
y+2−1=
z3= t , to
p
1: (x,y,z)= (2+2t,2−t,3t) − postać parametryczna,
to z równania p
2:
3+2t1=
3−t2=
3t+11 ⇔
⇒ np. 3+2t=3t+1 i 6+4t=3−t ⇔ t=2 i 5t=−3 ,
a to nie możliwe (nie istnieje t) co oznacza, że dane
proste nie przecinają się.(nie mają wspólnego punktu,
nie leżą w jednej płaszczyźnie) . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
II sposób : niech
M
1M
2= [1+2,1−2,1−0]= [3,−1,1] − wektor 2−óch punktów danych prostych,
zaś p
1=[2,−1,3] i p
2=[1,2,1] − wektory kierunkowe tych prostych, to
liczę iloczyn mieszany tych wektorów (wyznacznik) :
| 3 −1 1 |
| 2 −1 3 | = −3−3+4+1−18+2= −17 ≠ 0 co oznacza, że proste są skośne ;
| 1 2 1 |
* gdyby ten wyznacznik wyszedł = 0 to byłby ich punkt przecięcia się
(wyznaczałyby płaszczyznę) . ...
25 lis 22:45
dsjokf: metodą wyznacznikową co prawda nie robiliśmy...
ale jeśli wyjdzie 0, to wtedy nie obliczamy już x,y,z?
skąd się wzięło (2+2t,2−t,3t) ? czy nie powinno być w drugim −2−t?
czy nie można rozwiązać tego wyznaczając proste, tudzież punkt przecięcia rozwiązując zwykły
układ równań?
25 lis 23:01
pigor: ..., tak w drugim −2−t ; ..., nie pytaj tylko rozwiązuj .
26 lis 00:12
dsjokf: nie rozumiem
26 lis 00:14