Oblicz granice funkcji
Beata: Bardzo proszę o pomoc z tym zadaniem, brak mi pomysłu. Oblicz granice funkcji:
Rozłożyłam ctg na cos i sin, następnie ze wzorów α − β i wyszło mi:
I nie wiem co dalej, czy ma ktoś jakiś pomysł jak to obliczyć? Albo jakiś inny pomysł na
policzenie pierwotnej wersji?
25 lis 21:05
3Silnia&6: dla x = 1 licznik sie zeruje, wiec masz 0
25 lis 21:29
Beata: no chyba nie
25 lis 21:39
Beata: poważnie?

to jest przykład z kolokwium nie może być aż tak prosty!
25 lis 21:46
3Silnia&6: sprawdzaja was, ty sie nabralas
25 lis 21:49
Beata: ... to było podłe
25 lis 21:50
Beata: dzięki za wyprowadzenie z błędu
25 lis 21:51
pigor: ..., jeśli na pewno dobrze przepisałaś (zapamiętałaś)
ten przykład to wodze to tak :
| | 1−x | | 1−x | |
limx→1 |
| = limx→1 |
| = |
| | ctg(12x−12π) | | −ctg(12π−12x) | |
| | x−1 | |
= limx→1 |
| = a więc mam to samo i teraz tylko mogę |
| | tg12x | |
wejść pod granicę z x=1 (podstawić x=1) i nic więcej,
| | 0 | |
a wtedy = = |
| = 0 , bo tg 12 >0 ...i tyle  |
| | tg12 | |
25 lis 22:09
Beata: no ok rozumiem, dziękuje
25 lis 22:16