proszę o rozwiązanie
Michał: wiemy że x + y = 3√3 i x3 + y3 = 27 √3 wartość wyrażenia x2 * y3 jest równa :?
wiem że wynik jest 36 oraz że trzeba skorzystać za wzoru skróconego mnożenia
muszę robić gdzieś błąd bo mi nie wychdzi proszę
25 lis 20:52
wmboczek: (x+y)3=27√3+3xy(x+y)
xy=6
x+y=3√3
i chyba to 36 nie wychodzi
25 lis 21:10
Eta:
Dobrze przepisałeś? może wartość wyrażenia x2*y2 ?
25 lis 21:10
3Silnia&6: y = 3√3 − x
(3√3 − x )3 + x3 = 27√3
81√3 − 81x + 9√3x2 −x3 + x3 = 27√3 / 9√3
x2 − 3√3x + 6 = 0
Δ = 27 − 24 = 3
x = 2√3 v x = √3
y = √3 v y = 2√3
x2y3 = 4√35 v x2y3 = 8√35
25 lis 21:25
3Silnia&6: aj wynik 36.. to rzeczywiscie (xy)2 musi byc.
25 lis 21:26
Michał: słusznie ETA tam jest iloczym x2 y2 przepraszam bardzo za pomyłkę u siebie też znalazłem
dziękuję bardzo
25 lis 21:38
Eta:
25 lis 21:39