proszę o rozwiązanie
Michał: wiemy że x + y = 3√3 i x3 + y3 = 27 √3 wartość wyrażenia x2 * y3 jest równa :?
wiem że wynik jest 36 oraz że trzeba skorzystać za wzoru skróconego mnożenia
muszę robić gdzieś błąd bo mi nie wychdzi proszę
25 lis 20:52
KrzysztofŁ: Równanie 1) x + y = 3√3 podnoszę obustronnie do kwadratu i mam:
2) x2 + 2xy + y2 = 27, drugie rozkładam wg wzoru: x3 + y3 = (x + y)(x2 − xy + y2)
i po podstawieniu 1) mam: 3√3(x2 − xy + y2) = 27√3, dzielę przez 3√3
Otrzymuję równanie x2 − xy + y2 = 9,
które odejmuję od 2) x2 + 2xy + y2 = 27,
3xy = 18
3) xy = 6
Z 1) y = 3√3 − x, więc x(3√3 − x) = 6
3√3x − x2 = 6
x2 − 3√3 + 6 = 0
Δ = 27 − 24 = 3,
x1 = 3√3 − √32 = √3,
x2 = 3√3 + √32 = 2√3
Z 3) mam y = 6x
y1 = 6√3 = 2√3
y2 = 62√3 = √3
Iloczyny x12 * y13 = √32 * (2√3)3 = 72√3
x22 * y23 = (2√3)2 * (√3)3 = 36√3
Jeśli ma wyjść 36, to chyba błędnie zapisałeś wyrażenie... Może powinno być x2 * y2 ?
Bo dla obliczonych x oraz y
x2 * y2 = 36
26 lis 01:00
Eta:
x3+y3=(x+y)3−3xy(x+y) ⇒ 27√3=(3√3)3 −3xy*3√3 /:9√3
3=9−xy ⇒xy=6 to x2*y2= 36
26 lis 01:06
Michał: już to zadanie jest zrobione i rzeczywiście było żle napisane bo tam jest x2 y2
ale dziękuję bardzo
27 lis 23:16