matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykazanie wzór Newtona
Kamil:
Wykaż, że jeśli n i k są liczbami naturalnymi takimi, że k + 1 ≤ n, to:
n
k
n
k + 1
n + 1
k + 1
+
=
25 lis 20:51
3Silnia&6:
n!
n!
=
+
=
k! * (n−k)!
(k+1)! * (n−k−1)!
n!
n!
=
+
=
k! * (n−k−1)!*(n−k)
(k+1)* k! * (n−k−1)!
n!
1
1
=
(
+
) =
k! * (n−k−1)!
n−k
k+1
n!
n+1
=
(
) = ....
k! * (n−k−1)!
(n−k)
25 lis 21:34
3Silnia&6:
*k+1 w mianowniku jeszcze
25 lis 21:34