LOG.
KASIA! :):
MOŻE MI KTOŚ POMÓC W TYCH LOGARYTMACH.? BŁAGAM
Oblicz:
a) log
39
2 i 2log
39
b) log
0,
58
3 i 3log
0,
58
Wiedząc, że log
27 = k,oblicz: {te dwa przykłady mi zostały ale są zbyt trudne} ...

a) log
72
b)log
732
PROSZĘ O POMOC
Z GÓRY DZIĘKUJE : ***
17 lis 17:17
BiebrzaFun : co znaczy "i"?
17 lis 17:29
KASIA! :): bo to jest z własności logarytmowych.
i to się robi np tak:
log2(16*32) [log2512=9,bo 29=512] i log216+log232 [4+5=9]
17 lis 17:36
Aza:
Co tu takiego , trudnego?
1/a
log
39= 2 bo 3
2=9
więc log
39
2= 2log
39= 2*2=4
1/b
log
0,58= −3 bo (1/2)
−3= 2
3=8
więc:
log
0,58
3= 3*log{0,5)8= 3*(−3)= −9
2/ a/ log
27= k
| | 5 | | 5 | |
b) log732= log725= 5*log72= |
| = |
| |
| | log27 | | k | |
17 lis 18:05
KASIA! :): dzięki

a możesz mi to zad.1 napisać tak jak ja napisałam w tamtym przykładzie.? proszę ... bo nie za
bardzo kumam to co napisałaś...;>
17 lis 18:27